Mobiele website is rankingfactor

Zoekmachine optimalisatie

Een mobiele website, wordt steeds belangrijker. Waarom? Het aandeel mobiele zoekverkeer is explosief toegenomen. Mobiele zoekers binnen Google, welke een niet mobiel vriendelijke website opvragen, geven al snel Google de schuld van dit zoekresultaat. Iets waar Google uiteraard niet op zit te wachten.

Dat Google de schuld al snel krijgt van niet mobiel vriendelijke websites, willen ze graag voorkomen. Binnenkort, wordt dit dan ook voorkomen als het aan Google ligt. In een aankondiging van Google werd gemeld dat vanaf 21 april mobiel vriendelijke websites voorrang krijgen in de mobiele zoekresultaten.

Voorrang?

Wat hier exact mee bedoeld wordt is nog niet geheel duidelijk. Echter kun je denken aan dat mobiel vriendelijke sites beter zullen ranken in de mobiele zoekresultaten.

Logisch om drie redenen;

  1. Mobiel zoekverkeer is explosief toegenomen;
  2. Mobiel heeft enorm aandeel in consumentengedrag;
  3. Google wordt aangekeken voor slechte mobiele websites.

Goede redenen waarom jouw website geschikt zou moeten zijn voor mobiel en tablet. Zoals in de aankondiging ook valt terug te lezen:

As more people use mobile devices to access the internet, our algorithms have to adapt to these usage patterns.

Dit is ook goed terug te zien in de onderstaande afbeelding, afkomstig via Smart Insights;

Mobiele stats vs desktop gebruikers

Logisch

Al met al is het logisch. Mobiel geschikte websites zullen snel simpelweg beter ranken. Voor Google maakt het niet uit hoe informatie wordt opgevraagd, het moet ten alle tijd op een geschikte manier worden getoond aan de zoekers.

Voor Google is ook snelheid een belangrijk aspect. Dus houd ook hier rekening mee bij het geschikt maken van je website voor de mobiel. De snelheid van je mobiele website kun je online testen met Webpagetest.